fredag 14. desember 2012

Créme brûlée inspirert riskrem med maplesukker og multer

På en hyttetur for noen år siden hvor jeg hadde plukket multer og det eneste vi hadde av søtt til var creme brulee iskrem. Ja, ja, tenkte jeg vi får bruke det vi har og serverte dette til dessert. Jeg synes dette faktisk var godt og serverer bare den isen til multer her hjemme.


Denne julen tenkte jeg skulle forsøke å få til en lignende smakskombinasjon med ris.
Vi begynner da med risengrynsgrøt, tykk vaniljekrem eller créme brûlée og vispet kremfløte
Istedenfor sukker som smeltes til knekk med en brenner, brukte jeg lønnesukker
 som jeg har kjøpt på StiLiMat i Son eller så kan du kjøpe på nettet se HER

Risengrynsgrøt til 4
4 dl vann
1½ dl risgryn
1 ts vaniljesukker
(får du tak i den med vaniljefrø i, ville jeg brukt den)
1 l Hel melk
1 ts salt

Kok grynene i vann i ca. 10 minutter.

Ha i vaniljesukker og spe risengrynsgrøten med melk. Kok videre til grøten er passe tykk. Smak til med salt.

Créme brûlée til 6

1 stk vaniljestang 
2 dl kremfløte 
2 dl melk 
75 g sukker 
4 stk eggeplomme 
75 g brunt sukker til glasur på toppen


Kok opp fløte, melk, sukker, vaniljestang(snitt vaniljestangen og skrap ut frøne) og frøene

Avkjøl melkeblandingen.

Stivpisk eggeplommene og tilsett melkeblandingen mens du rører godt.

Sil blandingen og hell det over i ildfaste porsjonsformer. Sett formene i en dyp langpanne, hell i vann opp til ca 1/3 av formene. 

5. Stek i ovn på 150 °C, ca. 30-40 minutter. Desserten skal kjennes litt fast når du trykker lett på den. Avkjøl litt og dryss over et tynt lag med brunt sukker. Bruk en liten brenner og smelt sukkeret eller sett desserten under grillelement, ca. 2-3 minutter mens du passer på til sukkeret har blitt til karamell.

Hvis du ikke har Créme Brûlée liggendde ;)
Så kan du bare lage vaniljekrem

Vaniljekrem
1 stk vaniljestang
5 dl H-melk
5 stk eggeplomme
1 dl sukker
2 ss maisenna
2 dl kremfløte

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stang i en kjele med melk og kok opp. Pisk godt så vaniljefrøene ikke klumper seg.

Pisk eggeplommene med sukker og maisenna i en bolle som tåler kokende vann. Ha i én spiseskje vann om det blir for tykt.

Fjern vaniljestangen fra melken. Hell det over eggeblandingen og pisk kraftig. Ha det tilbake i kjelen og varm forsiktig opp. Pisk hele tiden.

Hell blandingen gjennom en sikt og la den avkjøle seg.

Pisk kremfløten stiv og vend det inn.





Oppskrift til ca 32 kaker
250 g smør
smelt og avkjøl
4 egg 
250 g sukker
piskes til eggedosis
ha i 
200 g hvetemel(originalt 250 g)
1/2-1 ts kardemomme
og det avkjølte smøret. 







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...