mandag 20. januar 2014

Boller med vaniljekrem og friske bær

Når vi går tur rundt Alby så tar vi gjerne en tur innom kafféen på Galleri F15 og spiser litt gjærbakst, det går helst i Albykringle, men de har mye annet også. Disse er inspirert av noe av det de har å tilby. 
Jeg bruker bolledeig, vaniljekrem, friske blåbær og bringebær.

Du trenger:


Bolledeig
vaniljekrem
bær
melis
Jeg laget noen vanlige skoleboller også og da trenger du litt kokosmasse, men det vet dere jo;) 

Bolledeig
150 g smør
0,5 liter kokt melk
50 g gjær
100 g sukker
2 ts kardemomme
750 g hvetemel

Kok opp melken og sett den til side og ha i smøret, la denne blandingen avkjøle seg til vanlig baketemperatur.
Jeg har lært og erfart at deigen hever seg bedre om du bruker kokt melk, noe med å bryte ned noen enzymer og da hever deigen seg bedre. Du kan sikkert bruke tørrmelk som du blander ut med vann som et alternativ.
Smuldre gjæren i litt av det nå lunkne væsken og sukkeret.
Bland i resten av ingrediensene men hold tilbake 1/4 av melet til utbaking og eventuelt hvis deigen blir for bløt.
Jobb med deigen til den blir blank og smidig og tilsett litt mer mel men ikke for mye du vill ikke ha en tung deig.
Deigen er ferdig når den slipper bollen, dekk bollen med et klede eller engangs badehette:) og la den heve til dobbelt størrelse.
Kna deigen sammen litt mens den er i bollen og hvelv den ut på melet bakeplass og kna deigen.
Deigen er ferdig når den slipper hender og bakeflate. Hvis du  skjærer et snitt i deigen skal du se at den er jevnt porøs og er det store luftblemmer i den er den for lite knadd.

Denne deigen ga meg 16 boller på ca. +/-100 g. Ja jeg er sær og veier deigen, det gir meg uniformerte boller;)

Legg bollene på en plate med bakepapir og klem ut lommer til fyllet.

Bruk hjemmelaget eller ferdigkjøpt vaniljekrem
5 eggeplommer
4 ss sukker
2,5 dl fløte
3 ts maizennamel
Frøene av 1 vaniljestang eller 2 ts vaniljeekstrakt
Bland alt sammen i en kasserolle og varm opp under omrøring 
og rett før det begynner å boble tar du den av varmen og avkjøl.

Fyll bollene med vaniljekrem og bær og la de etterheve til dobbelt størelse igjen eller når deigen spretter ut igjen når du trykker de inn litt ca 20 minutter
Bak de i 12-15 minutter på 200 grader Celsius
Pynt på med melisglasur eller sikt litt melis over bollene.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...